EL CAIAC EN L’ACTUALITAT

Avui dia podem considerar que el Caiac de Mar és una especialitat de Turisme nàutic que obre un món de possibilitats als seus practicants: aventures i viatges increïbles a través del litoral, en un pantà, un riu o un llac.

Aquest esport d’aventura es converteix en un excel·lent mitjà per fer turisme, conèixer nous racons, fer noves amistats i ocupar el nostre temps de lleure mantenint una acceptable forma física

DIFERÈNCIES ENTRE CAIAC I CANOA

Hi ha dues modalitats en Piragüisme, diferenciades segons el tipus de Piragua: el CAIAC i la CANOA.

CAIAC

Una embarcació d’origen esquimal. En els seus inicis aquesta embarcació està construïa amb una estructura o esquelet format per ossos, que li donava la forma, i una cobertura de pells d’animals tractada, que li donava estabilitat. La manca d’altres materials en l’entorn condicionava la construcció d’aquest tipus d’embarcació. Construïen amb allò que tenien més a mà. L’utilitzen per pescar i caçar, amb arpons i en sortides col·lectives. Els caiacs construïts a Groenlàndia van ser els més eficaços.

Al Caiac, la persona va asseguda, ben travada al seu interior i propulsa l’embarcació amb una pala de doble fulla. En el Caiac de Mar o al Caiac de Travessa també és possible dirigir el rumb de l’embarcació amb un timó que es domina amb els peus. En un Caiac el nombre de tripulants pot ser d’una, dues o quatre persones. Tècnicament s’anomenen K-1, K-2 o K-4.

LA CANOA

 Originalment està construïa a base de troncs d’arbres que, un cop modelats i buidats, complien la seva funció. L’estructura també podia ser de llistons de fusta recoberts amb pells d’animals prèviament tractades. La Canoa és una embarcació de transport. Era utilitzada pels pobles primitius del Canadà i podia navegar grans recorreguts. La seva funció era bàsicament el transport de mercaderies aprofitant, en alguns casos, la tranquil·litat de les aigües i en d’altres s’havien de superar l’agressivitat dels ràpids.

En el Piragüisme el / la palista s’impulsa amb una pala d’una sola fulla, es recolza sobre un o els dos genolls i dirigeix ​​l’embarcació a través de la pala amb la tècnica anomenada “repaleig”. Actualment aquesta embarcació també pot estar tripulada per una, dues o quatre persones, tècnicament anomenat C-1, C-2 o C-4.

TIPUS DE CAIACS I CARACTERÍSTIQUES

Atenció! us explicarem una qüestió prèvia: existeixen dos esports ben diferenciats que sovint es confonen.

Una cosa és el PIRAGÜISME (on el mètode de propulsió s’anomena PALA, i aquesta no està fixada a l’embarcació) i una altra cosa és el REM (on el mètode de propulsió es denomina REM, està fixat a l’embarcació i es rema d’esquena a la direcció en que avancem). Sovint es tendeix a barrejar conceptes.

Segons el seu ús podem dividir els caiacs en quatre grans grups:

♦ Dues modalitats de Caiac d’Aigües Tranquil·les: Caiacs d’Esbarjo i Caiacs de Travessa

♦ Dues modalitats d’Aigües Braves: Caiac d’Aigües Braves i Caiac-surf.

Al nostre Club, de moment, gaudim de la modalitat d’aigües tranquil.les

ELS CAIACS D’ESBARJO Caiac autobuidable : Són aquells que ens permeten anar en caiac sense complicacions. Són molt estables i fàcils de conduir. Aquests Caiacs són els més adequats també com Caiacs de pesca; molts d’ells ja tenen versions preparades o es poden equipar amb tot tipus d’accessoris.

Segons el seu ús, hi ha dos grups de caiacs: els autobuidables o oberts i insubmergibles (Caiacs “Sit on Top”) i els caiacs de Travessa o “tancats” (ens fiquem dins).

En els Caiacs autobuidables (“Sit on Top”) anem a sobre. Tenim un sistema de buidatge i així l’aigua no s’acumula al seu interior. Si bolquem és fàcil de tornar a pujar i no cal preocupar-se per treure l’aigua. Per la seva facilitat d’ús i seguretat són una molt bona elecció per començar a navegar. Trobem la possibilitat d’utilitzar un Caiac doble o un Caiac individual, i fins i tot algunes marques inclouen models de Caiac Familiar (de tres o quatre places).

En els Caiacs tancats anem dins. Mitjançant el tapa-banyeres o “cubre” aconseguim que no entri aigua al caiac i anar secs. Això fa que siguin més adequats si els volem utilitzar durant tot l’any.

 ELS CAIACS DE TRAVESSA:

Caiac de travessa : Estan dissenyats per navegar al mar, pantans i rius sense ràpids. Són més llargs i estrets que els d’esbarjo, el que els fa més veloços i eficients. Tenen gran capacitat de càrrega i n’hi ha per sortides d’un dia, per a diversos dies i per a expedicions. També es poden equipar per a pesca.

MODALITATS DE CAIAC

Segons la Reial Federació Espanyola de Piragüisme trobem les següents modalitats: 

1) AIGÜES TRANQUIL·LES:

 1. a) Embarcacions:

→ Caiac: K1, K2, K4.

→ Canoa:  C1, C2, C4.

 1. b) Distàncies: Velocitat, Fons, Ascensos, Descensos, Travesses, Marató.

2) AIGÜES BRAVES:

 • Eslàlom
 • Descens
 • Free Style
 • Squirt
 • Hidrotrineu
 • Extrem
 • Ràfting

3) PIRAGÜISME DE MAR:

 • Caiac de Mar
 • Surf Ski
 • Caiac Surf
 • Outrigger

4) DRAGONBOAT

5) CAIAC POLO

6) CANOA A VELA

7) PIRAGÜISME DE LLEURE

 

Salut i caiac!